Jan Willem van Swigchem

Jan Willem van Swigchem (1956) woont en werkt in Den Haag. Als kunstenaar is hij autodidact: creëren is iets wat hij zijn hele leven van nature doet. Sinds 1985 werkt hij als professioneel kunstenaar op diverse terreinen, waarbij hij zijn ideeën over perspectief en waarneming goed tot uiting kan brengen. Hij verwierf bekendheid met zijn papierreliëfs en papiersjablonen: intrigerende werken die je uitdagen om actief te kijken. Ook experimenteerde hij met glas, keramiek, textiel en nog veel meer. De laatste jaren ontwerpt hij veel patronen en structuren met behulp van computersoftware. Hij filtert, spiegelt en kneedt totdat er verrassende patronen ontstaan, die vaak reliëf en diepte suggereren. Het is alsof de kijker een inkijkje krijgt in diverse diepere lagen. Kijk maar, dan zie je nog meer!

Inspiratie

Jan Willem van Swigchem: “Inspiratie haal ik uit de natuur en de architectuur met de focus op de manier van waarnemen. De basis voor mijn vlakverdelingen is de structuur van alle mogelijke elementen die wij om ons heen kunnen waarnemen. Daarbij speel ik een spel met de manier waarop de mens gewend is te kijken.

Zie je de schelp al lopend op het strand als een klein prachtig schilderijtje? Of beeld je je in piepklein te zijn, zodat je op de schelp kunt staan, terwijl je je voorstelt in een landschap te lopen? Of kijk je als het ware door een microscoop naar de schep en scan je zo met je ogen de constructie van het oppervlak af? Dat blijft een enorm boeiend spel.”