Posted by on / 0 Comments

Heb je wel eens gekeken naar de gelaagde huid van kale bomen in de winter? Als ik met mijn camera de natuur in ga om bomen te fotograferen, krijgt deze textuur mijn speciale aandacht.

Je kent het wel, zeker nu de meeste bomen gestript zijn van hun kleur. Plotseling staat de natuur vol met skeletten. Wij vinden dat als mensen heel gewoon. Het gebeurt immers al in ons hele leven, altijd zo’n beetje op dezelfde tijd in het jaar.

De ware karakters van de bomen komen plotsklaps in beeld: verdraaiingen door weer en wind, splijtingen door blikseminslagen, afgerukte takken door net doorstane stormen.

In mijn fotografie bepaalt de boom bijna altijd de compositie. Zijn of haar niet te ontkennen visuele kracht en karakter zijn bepalend voor mijn beelduitsnede.

Boom bij zonsondergang

Voordat het zo ver is, worden wij eerst getrakteerd op een kleurenpracht. Voor veel mensen een tijd om er eens op uit te trekken, vaak gewapend met een fotocamera om al dat schoons vast te leggen. Je valt al gauw van de ene verbazing in de andere. Wat een visuele rijkdom!

Ik heb het natuurlijk over de bomen die in herfsttooi gehuld zijn. Ieder met zijn of haar eigen karakter, met de karakteristiek van de soort, maar ook door te staan op een bepaalde plaats. Bijvoorbeeld in het open land, bij een boerderij, aan het water of anderszins.

Textuur in uitgelicht landschap

 

Verfijningen in textuur

Nu alle kleur verdwenen is, blijft er een landschap vol structuur over, extra benadrukt door de kaalheid. Wat voor een geoefend oog opvalt, zijn alle verfijningen in textuur: korstmossen, schimmels, schimmeldraden, half rottend of al vergaand hout of paddenstoelen. Er is kortom een geheel nieuwe laag te zien. Van kleur, maar vooral van textuur.

In welk stadium ook, de natuur maakt dat ik heel graag met mijn camera erop uit trek. Ik heb eigenlijk geen voorkeur. Alhoewel: textuur, ‘de huid van…’, dat heeft en krijgt mijn speciale aandacht. Toch weer mijn voorliefde voor abstractie.

Textuur in wolkenlucht boven weids landschap

Textuur van korst-en bekermos op boom in herfst